Sprawozdanie z warsztatów Studenckich kół naukowych zieleniec 2018

W dniu 13-15 grudnia 2018r., odbyły się w Zieleńcu Warsztaty Studenckich Kół Naukowych pod hasłem „Fizjoterapia w praktyce” organizowane przez koła naukowe Akton oraz BioTop.

Grudniowe warsztaty jak co roku, były okazją do zgłębiania tajników wiedzy fizjoterapeutycznej z różnych metod terapii, oraz okazją do spotkania się członków różnych kół razem w jednym miejscu wraz z wykładowcami. Oprócz licznie przybyłych studentów i wykładowców z opolskich uczelni, swoją obecnością zaszczycił nas również Pan Dziekan naszego wydziału dr hab. Zbigniew Borysiuk prof. PO.

Pierwszego dnia odbyły się dwa warsztaty prowadzone przez dr Karinę Słonkę o tematyce: „Odbudowa funkcji miednicy” oraz przez mgr Rolanda Pampucha „Diagnostyka i terapia stawu barkowego".

Po zakończeniu części naukowej wszyscy uczestnicy w odświętnych strojach zasiedli przy świątecznie przystrojonym stole. Oficjalne otwarcie warsztatów dokonał Dziekan naszego wydziału gratulując 20 urodzin koła naukowego Akton i życząc wszystkim uczestnikom owocnych obrad, potem życzenia  świąteczne i podziękowania dla wszystkich obecnych złożyła dr Karina Słonka – opiekun SKN AKTON . Po uroczystej kolacji przy kolędach rozpoczęła się część integracyjna warsztatów.

Drugiego dnia, z samego rana przywitała nas piękna pogoda, która zachęcała do wyjścia na stok. Pod okiem mgr Wojciecha Stefaniaka odbył się szybki kurs nauki jazdy na snowboardzie, który zakończył się sukcesem oraz zadowoleniem uczących się jeździć na desce. Pozostali uczestnicy korzystali z uroków pięknej zimy jeżdżąc na nartach po pięknie zaśnieżonych stokach.

Po kilku godzinach zjazdów rozpoczęła się kolejna część warsztatów. Mgr Wojciech Stefaniak przeprowadził zajęcia nt.„Urazu skrętnego kostki”, mgr Bernadeta Pampuch o tematyce „Odkrywanie własnego ciała- praca z nieprzytomnym pacjentem”. Wieczorem po kolacji wszyscy w naukowej atmosferze długo dyskutowali o tajnikach naszego ciała.

Trzeciego dnia po śniadaniu odbyły się ostatnie warsztaty, które prowadził dr Dawid Bączkowicz na temat „ Wpływu wiskosuplementacji na funkcje stawów maziowych człowieka ”. Na koniec podsumowano działalność kół naukowych w roku 2018, a następnie wszyscy opuścili ośrodek i udali się jeszcze na pięknie oprószone śniegiem stoki, żeby nacieszyć się widokami i skorzystać z  bardzo dobrych warunków narciarskich.

Wyszukaj pracownika

Dołącz do nas!